Inloggen

Paardentandartsen en Paardenartsen enthousiast over fantastische cursus gebitsbehandeling!

In februari 2016 hebben een twaalftal paardendierenartsen en gebitsverzorgers zich met een driedaagse praktische cursus in België voorbereid op het tweede praktijkexamen de Nederlandse vereniging voor gebitsverzorgers van paarden (NVVGP): de behandeling van het paardengebit. Zonder uitzondering waren de deelnemers bijzonder enthousiast over de alle aspecten van het onderwijs. Iedereen heeft zeer veel geleerd over het onderzoek, de instrumenten, de behandelingen van de paardengebitsafwijkingen en zijn eigen vaardigheden hierbij.

 

Deze intensieve cursus en het examen werden georganiseerd door de NVVGP en werd aangeboden aan alle leden die het theorie- en het  praktijkexamen deel I met goed gevolg hadden afgelegd. Er was geen verplichting om voorafgaand aan het examen deel te nemen aan de driedaagse cursus.

 

Er was goed nagedacht over de opzet van de cursus en de uniformiteit van het gewenste eindresultaat. Iedere dag werden twee koppels van twee deelnemers gekoppeld aan een van de drie top-instructeurs (Jan Broeze, Martijn Goumans en Daan Staller). Per dag behandelde iedere cursist zelfstandig het gebit van minstens twee paarden met zijn of haar eigen instrumenten. De zeer ervaren, bevlogen docenten gaven over allerlei aspecten tips, instructies en aanwijzingen en beoordeelden het bereikte resultaat. Een mooie aanvulling was ook de interactieve demonstratie waarbij een van de instructeurs een paardengebit behandelde waarbij wij met een videoscherm de systematische procedure van begin tot einde konden volgen.

 

Dagelijks wisselden de koppels van instructeur en konden wij als deelnemers van alle drie de zeer deskundige, vaardige en persoonlijke begeleiding het maximale leren. Door alle docenten werd gestimuleerd om onze eigen methoden uit te testen en te toetsen aan de kwaliteitseisen. Tijdens de cursus werd toegewerkt naar de eisen die gesteld worden om het aansluitende examen te halen.. Naast de behandeling van de kiezen werd bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan deze aspecten van de snijtanden en het uitbalanceren van het gehele gebit. Benadrukt werd dat het leerproces voor iedere gebitsbehandelaar niet stopt na het behalen van een examen

 

Omdat alle cursisten hun eigen instrumenten en materialen gebruikten was er ook veel gelegenheid voor het vergelijken van efficiëntie en gebruiksgemak van de instrumenten, technieken en het gedrag van de paarden daarbij. Als ik het niet verkeerd heb zijn bijvoorbeeld alle cursisten na gezamenlijk in vier dagen bijna 100 gebitten behandeld te hebben, volledig overtuigd van de grote voordelen van een goed “dental halter” ten opzichte van de diverse hoofdsteunen met standaard.

 

Op de vierde dag werden de examens afgenomen. Vooraf was duidelijk aangegeven hoe de regels waren, wat er verwacht werd en hoe er beoordeeld zou worden. Iedere deelnemer werd geassisteerd door zijn cursuspartner en moest na zijn beoordeling van het gebit en de leeftijd schatting in een uur zelfstandig een volledige gebitsbehandeling uitgevoerd hebben. De sedatie werd naar behoefte toegediend door een van de examinatoren. Iedere examenkandidaat werd geobserveerd door twee examinatoren die ook vooraf het gebit van het paard vóór en na de behandeling beoordeelden.

 

De sfeer was uitermate goed. De NVVGP, de instructeurs, examinatoren en alle deelnemende gebitsverzorgers hebben gezamenlijk met een goede voorbereiding, een open, positieve communicatie en enthousiasme een mooie, prettige en leerzame cursus gecreëerd die gecombineerd met de goede examens zeker bij zal dragen in uniformering en kwaliteitsverbetering van de paardengebitsverzorging in Nederland.  Ik weet zeker dat de deelnemers gestimuleerd zijn om verder te leren en van de aangeboden mogelijkheid om gezamenlijk aanvullende praktische dagen te organiseren met de instructeurs zal absoluut gebruik gemaakt worden.

 

Floor Bernard, gecertificeerd gebitsbehandelaar (NVVGP) en erkend paardenarts (KNMVD)

 

No Comments

Post a Comment