Profiel

PRAKTIJKEXAMEN DEEL 1

Afgelopen zaterdag is in Lienden het eerste gedeelte van het praktijkexamen van de NVVGP afgenomen. De examencommissie heeft erg veel tijd in de voorbereiding en de uitvoering van het examen gestopt. Hiervoor alle hulde. De commissie had de avond voorafgaande aan het examen alle preparaten gecontroleerd en de afwijkingen welke aanwezig waren genoteerd.

Maar liefst 23 kandidaten welke de theorietoets al met goed resultaat hadden afgesloten, hadden zich opgegeven voor het eerste gedeelte van het praktijkexamen. Het examen bestond uit 8 werkstations waar de kandidaten 4 slachthuispreparaten en 4 geconserveerde schedels moesten onderzoeken. Dit onderzoek moest natuurlijk ook worden vastgelegd op een zeer overzichtelijke dental chart.  Per station kregen de kandidaten 15 minuten tijd om deze beide zaken uit te voeren. De ruimte waar de slachthuispreparaten stonden opgesteld was niet verwarmd. Nou was dat niet echt een probleem wat het was hard werken geblazen. Zelf mocht ik beginnen met preparaat nummer 1 behorend bij een ouder paard met maar liefst 8 behoorlijke afwijkingen. Dus na 15 minuten kon de jas al uit. Voor de inwendige mens werd door Christie goed gezorgd want je kon steeds een verse kop koffie of thee krijgen. Na twee uur zwoegen dan het examen met elkaar nabespreken. Heb je bij dat nummer dat gezien of bij die schedel dit. Ramps, haken, diastases, scheve beet, wortelpunten van alles kwam langs. Oei dacht ik toen heb ik dat allemaal wel gezien. Tijd om zenuwachtig te worden kreeg ik niet want ik mocht toezien op het verloop van het examen van de tweede groep.

Mede daarom kon een deel van de examencommissie beginnen met het nakijken van het werk van de eerste groep. In zijn totaliteit viel dat niet mee zo ook niet voor het werk van mezelf wat ik scoorde een 5 op 8 en de grens van wel of niet slagen, 6 punten uit 8 werd niet gehaald. Acht medekandidaten kregen hetzelfde resultaat te horen. Het is nooit leuk om niet te slagen voor een examen. Het was ook een tijd geleden dat me dat was overkomen maar toch het geeft ook weer vernieuwde energie want je weet wat je moet verbeteren. In de dagelijkse gebitsbehandeling praktijk is het spoelen, voelen en kijken en dan gelijk beginnen. Je denkt ach ik kom tijdens het werk wel weer tegen wat ik nu even over het hoofd zie. Daarom ga ik vanaf morgen eerst het diagram intekenen en dan pas behandelen. Ik heb daar een tekenprogramma voor op mijn I-pad dus dat moet lukken ook al staat de agenda overvol met nog te behandelen paarden die dag. Te hoge werkdruk mag niet een excuus zijn om te makkelijk te worden. Gewoon een stukje discipline en misschien ook een keer nee zeggen als er in plaats van 6 paarden opeens 10 klaar staan om behandeld te worden. Dus mijn advies aan allen welke nog examen gaan doen, doe in het dagelijkse werk je onderzoek goed, schrijf of teken eerst alles op en ga dan pas behandelen. O ja en vergeet niet te oefenen in het schatten van de leeftijd want ook dat is met een paardenpaspoort in de hand veel makkelijker.

De NVVGP heeft als doel om de kwaliteit van het behandelen van paardengebitten op een hoger peil te krijgen. Met deze opzet van het praktijkexamen ben ik als voorzitter er van overtuigd dat dit gaat lukken. Ik heb het nu zelf aan de lijve ondervonden. Morgen een nieuwe dag met al weer ja gebitsbehandelingen.

Hartelijke groet Julius Peters

Tags:

Geen reacties

Plaats een reactie